16 August 2013

Kerja vs Raya


Salam Syawal!!!! Uwaaaa... sedih betol raya tahun ni (tahun lepas pun sama). Yelah, 1st day raya sampailah hari Rabu aku kena kerja. Duit raya pun x dapat n paling penting rendang kesukaan aku pun aku x jumpa2 lagi...sedih giler... huk3
Sampailah semalam yg memang syok gile sebab akhirnya aku dapat beraya!!! yeayyyy!! (kesian kan? T-T) Mestilah perjalanan aku n 3G (Geng Galok Gosip) b'mula dari pagi sampailah maghrib.. mwahaha. Ni seme kes nok balas dendam sebab sepanjang seminggu raya asyik terperuk je kat tempat kerja.
Huh, sekarang ni aku nak citer tentang pemerhatian aku sepanjang seminggu aku kerja. Well, sambil kerja kita menjadi pemerhati ragam manusia. Mungkin yg baik boleh jadikan contoh n yg x baik kita boleh elak.. Tak salah kan? 
Ok, sekarang ni aku bukan nak bandingkan nak kata non-muslim ni baik ke apa. Tapi benda ni boleh dikatakan memang cukup memalukan. Macam mana aku tak cakap memalukan kalau kita sebagai orang Melayu atau pun Islam boleh dikatakan 70% daripada kita amat kurang ajar.  Jauh berbeza dengan Cina non-muslim, benda ni aku boleh gambarkan dengan situasi di bawah:

situasi 1:
Apabila makanan sampai kat table kaum Cina, diorang akan senyum n say thanx, silap-silap kalau yg terlebih prihatin akan ucap selamat hari raya.  Lebih kurang 4 org Cina yg ucap selamat hari raya kat aku tapi dari orang Melayu haremmm memang aku tak dapat langsung perkataan tu. see, sape yg raya sekarang ni? Melayu ke Cina? haishhhh...
Situasi 2 :
Bila siap makan aku nak gy lah kemas meja.... n sori to say kalau meja orang Melayu makan dahsyat yg teramat sangat. Siap sos tu tertempek kt lantai. Tak pasal-pasal kena mop balik tempat tu... Tapi kalau Cina aku boleh tabik spring r, aku cuma perlu pergi lap je meja tu... semua sisa makanan n mug dah siap tersusun dalam tray.  N masa 1st day raya lagi aku terharu, sorang mamat Cina ny siap hantar tray yg pnuh dgn mug kat tempat mug. Bila aku cakap tu kerja aku, tahu dye balas apa?
"Eh, takpelah hari kan ni raya awak... Selamat Hari Raya.." Sekali dengan senyuman gitu.
*******************************************************************************
Ok, berakhir sudah bercerita tentang perbezaan 2 sikap. Aku pun dah nak stop sebab takut jugak ada yg bising kata aku ny melebih-lebihkan Cina dari Melayu. Cuma aku just nak meluahkan rasa hati je. Yelah, sepatutnya kita ni org Islam yg tunjukkan contoh kepada yg bukan Islam tapi keadaan dah jadi terbalik pula... Sama-samalah kita renungkan... hmmmmm...
Snap mase last day kerja.....

Ny lah geng 3G aku... Baru dapat nikmat raya..hehe

Kawan @ Adik aku yg sememangnya dah 4 tahun aku tak jumpa..


26 comments:

  1. keh!!keh!!!keh!!!besalah...dah penah kene gak zaman keje kfc ngan pizza!!!!!hakhakhak.....jom singgah!!!
    http://pheonixcharlotte.blogspot.com/2013/08/berita-tergempar.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. sape yg ad pengalaman keje kat fast food, mcm tu lah akn rase...hehe

      Delete
  2. adui.setepek kene kat diri.malunya ...beza sikap org islam dgn non muslim

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...xpe2 jom kte muhasabahkn dri...

      Delete
  3. kadang-kadang sifat kurang aja tuh ditunjukkan sgt..bkn nk ckp non muslim baik tp ckupla kite hormat menghormati org lain jugak.and xluak la klu xucapkan time kasih n senyum..jempot singgah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2...bukan kne byar pn ucap trime kasih tu...thanx singgah... ;)

      Delete
  4. selamat hari raya..
    tp ada betulnye jugak..jiran ibu y non-muslim nmpk ibu je terus jerit.."akak selamat ari raya"..sbb slalu gak borak2 dgn diorg..
    tp y muslim..hatta jiran sebelah umh,x nmpk pon btg idung..smpi ibu 'ngunjung' (entri) baru lah dpt bersalaman dgn diorg tu..tu pon..ada y cuma laki je kluar..bini?huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm tu lah...kdg2 dgn sikap sgelintir dr kte, seme org anggap melayu ny biadab... hmmmmm

      Delete
  5. Ini senario betul terjadi pada kakak - satu kereta pemuda cina bergembira di atas highway hingga akhirnya mereka membuka botol arak mereka membuak mengenai kereta yg rata-rata kakak rasa mahu balik utk berhari raya (bulan ramadhan lagi masa itu). Kereta di highway kan laju mereka boleh buat begitu hingga ramai yg hon mereka tapi mereka drive laju tak hiraukan...

    Pada kakak apa pun sifat bukan melambangkan bangsa tapi individu itu sendiri...

    Selamat Hari Raya dari kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..ske tagline akak, sifat bukan melambangkan bangsa tp individu itu sndiri... thanx utk p'kgsian itu.. =)

      Delete
  6. selamat hariraya gak dari wak yg jauh dimata yee.,ehhheEE

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya :) ala kesiannye kena keje raya tpi x pe mesti triple dapat... tpi dapat berayakn ? alhmdulilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapt beraya tu memg la dpt tp xbest la sbb kemeriahan 1 syawal tu xdpt rse... hehe

      Delete
  8. sedih gak bile tgk sikap org melayu camtu..xpe2..kita try ubah dari skrg ye..kalo kita sndiri xtry ubah mcm mane org lain pon nak berubah kn :)

    btw selamat hari raya ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol2...kte pn kne buktikn yg x seme melayu mcm tu kn...hehe
      slamat hari raye jgakkk...

      Delete
  9. tak dapat dinafikan, memang ada kebenarannya walaupun tak semua begitu.. pada pandangan akak, tak mengira kaum atau jantina, ianya bergantung kepada sikap seseorang.. kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.. kesimpulannya, sebagai salah seorang orang melayu, cuba kita ubah menjadi lebih baik.. budi bahasa budaya masyarakat Malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol kak, kdg2 malu bila teringt prangai segelintir dr kite.. hmmm

      Delete
  10. hu3 keciannya =) sbar jelh k..dah tggjwab kn..hmm sal yg atas tu..mmg xdinafikan la..non muslim mmg lbih berdisiplin dr kita ni..tp xsmua..kbyakannya mmg cm2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu.. kalu x sabar emang x lyan dh nk keje mase hri raye...

      Delete
  11. Assalamualaikum awak. kesiannya awak kena kerja. sheila cuti sampai 9 hari. hehe. selamat hari raya awak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, saya pun suka kemas pinggan mangkuk kalau kat kedai makan. kesian depa kerja penat2 layan kita dengan nafsu makan kita. heee buat baik dibalas baikk, insyallah :)

      Delete