16 December 2011

bicara hati mati

Kata-kata yang bisa merafakkan semi dendam kadangkala terhunusnya keris kemarahan yang mungkin kekal bersemadi di lubuk hati paling dalam.  Bukan ini yang dipinta tapi kehadiran titik noda yang tidak pernah diundang membuat aku merasa betapa sakitnya hati yang penuh dengan luka, betapa deritanya tangisan tanpa air mata.

Satu ketika dahulu aku pernah rasa bahagia, aku pernah menangis gembira, aku pernah tersenyum ceria. Cuma itu satu ketika dahulu, tak mungkin masa dapat berpaling lagi. Meski hati sudah rapuh, meski jiwa telah hancur, harus bagaimana untuk ku pulihkan ia kembali. Benarkah semua ini angkara dendam?

Maaf aku tewas dengan nafsu marahku, aku lemah dengan perjalanan takdir hidupku. Bukan aku menyerah cuma aku sudah pasrah. Kalaulah  bibirku bisa bersuara apa yang tersirat mungkin dendam ini tidak bersemadi.  Kalaulah kakiku bisa berdiri berhadapan, sudah tentu penyakit syaitan ini tidak menembusi salur-salur darahku.

Bukan niatku untuk membenci seseorang yang seharusnya aku meletakkan dia di tempat teratas setelah Allah, Rasulullah serta ibuku.  Tapi semua pancainderaku masih berfungsi dengan baik ketika  insan yang aku cintai diperlakukan seperti boneka hidup atau lebih layak dipanggil hamba abdi. 

Isteri, perempuan yang di ikatkan dengan lafaz ijab dan kabul seharusnya diberi hak untuk  dilindungi, kedudukannya adalah disisi suami untuk dicintai. Tapi apabila  suami yang sentiasa dengan ideologi songsang yang selalu sahaja megah mengatakan isteri adalah hak milik sehingga tidak menghiraukan nurani wanita itu lagi. Isteri hanya menerima asalkan baginya masih ada yang sanggup menerima. Kesilapan lampau seharusnya diubati bukan menjadikannya lebih parah bahana racun kesumat yang tidak kesudahan.

Tangisan kini bukan lagi senjata yang paling mujarab untuk menjatuhkan ego lelaki, tapi merupakan satu jenaka yang bisa meletuskan tawa syaitannya. Dimana letaknya maruah seorang isteri apabila dirinya sering dijadikan bahan gurauan? Dimana letaknya nilai kemanusiaan jika semua tanggungjawab dibebankan terus di bahu seorang isteri.


Mata zahirku telah lama melihatnya, hati batinku telah lama memahaminya. Penderitaan demi penderitaan yang sering berselindung di sebalik senyuman plastik. Tak usahlah berpura-pura demi kami, luahkan segala yang terpendam agar kamu juga bisa bahagia. Pintaku, usah dinanti padanya yang tak pasti kerana dia pun sudah bahagia dengan kehidupannya tanpa kita di sisi.... 


No comments:

Post a Comment