30 August 2013

Jodoh Untukku



Haaa, tadi bukak tv 9 ternyata sedang bersiarannya Semanis Kurma. Mula-mula nak tukar jugak tapi bila tengok tajuk yg sedikit menarik perhatian terus batalkan je niat tu. "JODOH UNTUKKU". Satu kupasan tajuk yg amat manarik perhatian aku malam ny. (nampak sgt ye pembiakan hormon gatal tu..hehe).

Maaflah, kalau nak suruh aku huraikan satu persatu memang tak dapatlah sebab 15 minit terakhir baru aku sempat tengok. So, isi dia pun taklah full sangat aku tahu.. Cuma adalah 1 or 2 benda aku sempat tangkap daripada siaran ni. Antaranya :

   1- Kalau kita nak jodoh yg terbaik, kita dulu kena jadi baik.
   2- Restu ibu bapa merupakan tunjang utama kebahagiaan sesuatu hubungan.
   3- Amalkan doa2 dari surah2 berikut untuk mendapat jodoh yg baik iaitu ~
        ~ Surah Al-Qasas, ayat 24
        ~ Surah At-Taubah, ayat 129

Ok, itu sahajalah yg mampu aku kongsikan. n penambahan dari seorang sahabat katanya ada juga ustazah tu kata "Tak salah pun perempuan melamar lelaki".


p/s: Andai masa itu sudah tiba, aku sanggup menjadi sayap kiri perjuangan dakwahmu. Cuma berikan aku sedikit sahaja lagi waktu untuk memperkemaskan akhlak yg menjadi pakaianku...








12 comments:

  1. aha tajuk tu mmg menarik. sy budak2 pon tngok jugak. sbgi pengetahuan je lah. hahaha. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe bdak2 pun..sbg pngetahuan n p'sediaan..hehe

      Delete
  2. tajuk smalam mmg menarik..tp xsmpat pn nk tgok hu3..bestnya rsa kalau ada prmpn yg sudi lamar diri ni..he3.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...ade jgak lelaki yg smpan angan2 nk dilamar.. hahaha.. semoga impian t'capai la...aamiinn..

      Delete
    2. Amin =) he3..nk juga merasa cmtu..hi3..

      Delete
  3. x sempat nak tengok...hehehhe..papepon agak janggal kalau wanita lamar lelaki padahal dulu isteri pertama rasulullah a.s pon melamar rasulullah a.s dulu...heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah tu... sekarang kn dunia dh terbalik.. adat dilebihkan.. hehe

      Delete
  4. A friend just shared a few information daripada Semanis Kurma tempoh hari. Good ones dan saya sangat memerlukannya sekarang...

    ReplyDelete