06 August 2012

siaran akan elok kalau antena elokTu la, kalau nak siaran tu molek, comel, tak kelabu, xde gangguan... 'antena' kita ny kena elok dulu. tapi lau entena da patah, belok, letak plak kt tempat rendah, memang berangan je la nak dapat siaran yang elok. Penyelesaian ye satu je.. baiki balik antena tu, lau dah patah tu beli je yg baru. bukan susah sangat pun cuma kerajinan je yg penting.

 "Eh minah, pe yang mu duk merapu malam2 buta ny? Antena la, siaran la... x faham la aku.."

Hahaha.. ok-ok.. macam ni la. korang faham2 sendiri la ngan jwpn kpd kiasan yg aku bg kat bawah ny..

Antena = akhlak. 
Siaran = future husband/wife. 

Antena ni orang selalu lupa nak jaga tapi kita selalu berangan nak siaran yang baik. Macam jugak dgn diri kita sendiri. Kita asyik duk bermimpi nak dapatkan lelaki yang baik, yang soleh, yang boleh jadi imam, yang boleh ajar anak mengaji n banyak lagilah yang menunjukkan kesempurnaan tu. Tapi kita tak sedar yang akhlak kita sendiri pun tak terjaga. Banyak lagi yang dalam diri kita sendiri tak betul. Bukankah lelaki yang baik untuk perempuan yang baik n perempuan yang baik pula untuk lelaki yang baik. 

So, jom kita tak payah nak berangan lebih-lebih tapi kita perbaiki pulak diri. kalau da tak boleh nak repair kat workshop try gy repair kat masjid.. kompen elok punye.. yakinnya istiqamah tu penting yep.. huh, aku pun da kena perbaiki diri ny.. lagho2 sungguh.. haishhh..p/s: Mulut kata sayang tapi hakikatnya di hati tiada rasa istimewa. Mungkin kerana jalan yang aku pilih adalah salah, bahagia pun tidak sudi datang bertamu. Huh, aku sebenarnya keliru dengan perasaan sendiri.

No comments:

Post a Comment